Tudományon innen, fantázián túl

A tudománytörténet és az ismeretterjesztés is lehet szórakoztató, ha a megfelelő könyvekkel indulunk felfedezőútra. A Ráday Könyvtár szívesen ajánl ehhez útitársakat.

A könyvtáros szakma egyik szépsége, hogy az ember a mindennapi feladatok végzése során váratlanul is rábukkanhat egy-egy izgalmas kötetre, szövegrészletre, illusztrációra, amelyek új irányok felé hívogatják. Ez a jelenség a Ráday Könyvtár munkatársaival gyakran megesik, hiszen a kezük alatt megfordul rengeteg olyasmi is, amelyről mindenki elfelejtette már, hogy fellelhető náluk. Ilyenkor nem bírnak ellenállni annak, hogy át ne fussák a frissen talált meglepetés rejtett kincseit, amelyeket azután megjelölnek, hogy a későbbi csoportvezetések, kiállítások vagy akár kutatások során legyen mihez nyúlniuk.

 Hasonló felfedezésnek köszönhető, hogy a Tudományok másként – „A tanítás gyökere keserű, de gyümölcse édes” című, a Múzeumok Éjszakáján megnyitott tudománytörténeti kiállításukon fikciós, tudományos-fantasztikus témájú művek is helyet kapjanak.
 Hogy hol és hogyan kapcsolódik össze tudomány és fikció, hogyan gazdagítják egymást szétágazásuk után is, és mindezek hogyan köthetőek a Ráday Könyvtárhoz, arról Szalay Gréta könyvtárost kérdeztük, aki a tudománytörténeti érdekességek bemutatása után néhány modern ismeretterjesztő kiadványt is ajánlott nyári olvasmányként a könyvtár kínálatából.

tovább olvasható:
https://parokia.hu/v/19078